Det økonomiske opsving har givet så stor efterspørgsel, at der ikke har været udbudt færre lager- og produktionsbygninger siden 2008, og lejepriserne tordner opad, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler. Flere landsdele har mangel på erhvervslokaler.

Udbuddet af lagerbygninger, logistikejendomme og fabrikshaller fortsætter med at falde i takt med den stigende beskæftigelse og fremgang for erhvervslivet i kølvandet på opsvinget. Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

”Udbuddet af industrilokaler bliver ved med at falde og er nu nede på 1,9 procent. Vi skal tilbage til midten af 2008 for at finde lavere tal. Der har ikke været bygget særligt meget under finanskrisen og i årene lige efter, og med det begrænsede udbud og stor efterspørgsel efter kvadratmeter stiger lejeniveauerne kraftigt. På landsplan ligger lejepriserne på lokaler udbudt via Ejendomstorvet.dk 12 procent højere end for et år siden og næsten 27 procent højere end for fem år siden,” siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for Erhvervsudvalget.

Ejendomtorvet.dk ejes af landets ejendomsmæglere og er Danmark største portal for erhvervslokaler. Portalens statistikker viste det hidtil laveste udbud af lager- og produktionslokaler med 1,3 procent i midten af 2007. Finanskrisen sendte udbuddet af ledige lokaler kraftigt opad i 2008 og de to næste år, men siden 2012 er andelen af udbudte lager- og industrilokaler faldet næsten uafbrudt kvartal for kvartal. Og sådan kan det måske fortsætte en stund endnu.

I øjeblikket er der udbudt lidt over 1.700 lejemål og industriejendomme til salg på Ejendomstorvet.dk. Lejeniveauerne ligger typisk på 525-600 kroner per kvadratmeter tæt på hovedstaden og omkring 300 kroner per kvadratmeter i Vestdanmark samt på Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland-Falster.

Hele landet har knap 103 millioner kvadratmeter lager-, logistik- og industribygninger. Omkring 70 procent ligger Vest for Storebælt med flest kvadratmeter i Sydjylland (19,4 mio.) og Østjylland (16,1 mio.) samt Nordjylland og Vestjylland (begge cirka 13 mio.).

Det samlede areal af udbudte industrilokaler er med 1.998.000 kvadratmeter røget under 2 millioner for første gang i ti år. Alene det seneste år er udbuddet skrumpet med 344.000 kvadratmeter, fordi virksomheder har købt ejendomme eller indgået lejekontrakter.

Kilde: Dansk Ejendomsmæglerforening